Monday, 18 April 2011

Berlajarlah Untuk Setia

Pada suatu hari,
Di sekolah,ade sorng murid ber tanyer pada gurunya.
Ketika itu guru tersebut sdg mngajar mengenai kasih sayang,


Pelajar : Cikgu mcm mne kita nk pilih seseorg yg terbaik sebagai org pling kita syg? mcm mne juga ksh syg itu nk berkekalan?

Cikgu : ok,kamu ikut ape yg  sye suruh,kmu pergi ke padang.kmu jln di ats rumput smbil memandang rumput di depan kmu.pilih yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali .Dah petik rumput yg PALING cantik,bawa ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas,tiada sehelai pun ditangannya.Cikgu bertanya,knpe tiada rumput yg dipilih?

Pelajar : tadi mase saye berjln,sye carilah rumput yg paling cantik.mmg ada bnyk yg cantik tp cikgu kata petik yg paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lg.Tp sampai ke penghujung padang ,saya tak jumpa pun yg paling cantik.mungkin ada diantara belakang sye tadi rumput yg pling cantik tp dah cikgu ckp x boleh menoleh ke belakang semula jd tiadalah rumput yg sye boleh petik.

Cikgu : Ya itulah jawapannya.maknanya apabila kita telah berjumpa seseorg yg kita syg,jgn lah kita mencari lg yg lebih baik dari itu.kita patut hargai org yg berada didpn kita sebaik2nya.jgn kite menoleh ke belakang lg kerana yg berlaku tetap dah berlaku semoga yg berlalu tidak berulang lg.Dan igt lah ingtlah org yg pling kite syg itu lah yg pling cantik dn pling baik.walaupun nk ikut kn bnyk lagi yg cantik dan seperti rumput tadi...

1 comment: